Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az érintés ereje


   

A testi és lelki betegségeket meg lehet előzni. A szeretet fizikai megnyilvánulásai: simogatás, masszírozás, érintés. Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató, feszültségoldó hatású, általa érezzük, hogy szeretnek, óvnak bennünket, elősegíti az egymáshoz tartozás érzését, biztonságot ad. A simogatás természetes gesztus, akik ezt nem kapják meg, hajlamosak lesznek depresszióra, agresszióra. Kutatási eredmények azt mutatták, hogy a felnőttek úgy viszonyulnak egymáshoz felnőttkori kapcsolataikban, mint amilyen kötelékben részük volt csecsemőként és gyermekként szüleikhez.

Azokban a családokban, ahol nem takarékoskodnak a simogatással, a testi érintéssel, a gyermekek egészségesebbek, a fájdalom iránt kevésbé érzékenyek és fertőzésekel szemben ellenállóbbak lesznek. Ezek a gyermekek általában jól alszanak, barátságosak, kiegyensúlyozottak és sikeresebbek feladataik elvégzésében. Tagja vagyok egy szeretetteli szülőkből, csecsemőkből és gyermekekből álló világközösségnek, mint okleveles csecsemő- és gyermekmasszázs oktató. A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület 1976-ban alakult meg Észak-Amerikában Vimala Schneider vezetésével. Ma már 30 ország tagja e szervezetnek. 1998 szeptemberében Sylvie Hétu tréner Kanadából 22 budapesti védőnőt képzett oktatóvá nagy szeretettel. Ezt a gyönyörű tevékenységet a Magyar Védőnők Ergyesülete és a Johnson & Johnson cég támogatja.

A csecsemőmasszázs elemei:
  • Indiai masszázs
  • Svéd masszázs
  • Reflexológia
  • Érintésrelaxáció
  • Mozgás koordinációs gyakorlatok

 

Az olajos masszázs áldásos hatásai: A masszírozott babák boldogabban, feszültségmentesebben fejlődnek, kiegyensúlyozottabbak. Segíti a masszázs a széklet és a gázok kiürülését, a puffadás okozta rossz közérzetet javítja. Az anyamacska idejének felét a kiscica nyalogatásával tölti. A stimuláció elősegíti a bélrendszer működését. Sosem lehet hasfájós kiscicával találkozni. A masszázs enyhíti a fogzási és növekedési fájdalmakat, a tesvéri féltékenységet csökkenti, erősíti az idegrendszert, immunrendszert, ezáltal minden szerv működésére kedvezően hat. Elősegíti a stressz és a relaxáció egyensúlyát, ezáltal a tolerancia, intelligencia fejlődését. Könnyebben fel tudják dolgozni a babák a környezetükből áramló ingereket. A masszírozott csecsemők kevesebbet sírnak, az éber állapotban kevésbé nyűgösek, gyorsabban elalszanak. A bizalmat, szeretetet, melegséget, tiszeteletet, összetartozás érzését, a biztonságot, melyek a masszázs alapelvei,a gyermek magával viszi felnőtt korába. Az érintés nélkül felnövő gyermekek agresszívakká válnak és hajlamosak arra, hogy saját gyernekeiket is elhanyagolják. Mindezeket állatkísérletek is igazolják.

A masszázs az egészségmegőrzés bevált eszköze széles e világon. Elősegíti a családcentrikus értékek létrejöttét kultúránkban.

Minden babának lehetőséget kellene kapnia, hogy megtapasztalhassa a szeretetteli, egészséges és biztonságot jelentő, életre szóló javakat. Ezek a javak bevésődnek. A bevésődés folyamatosan, nagyon sok szinten megy végbe. Természetes törvényszerűség, hogy az embereknek éltető érintésre van szükségük ahhoz, hogy testük, szellemük, lelkük és kapcsolataik egész életükben egészségesek legyenek.

Egyre inkább hiszek abban, hogy az olajos masszázs segítségével egészséges, szeretni képes, másokra is figyelő emberi teremtményeket lehet formálni. Feladatunk: az élet minőségének javítása, nemcsak anyagi vonatkozásban.