Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

http://kepesvilagom.extra.hu/egovek/kos.jpg

Ha a gyermek a KOS jegyében született

március 21. - április 20.

A Kos bébi életerős, vidám, energiadús, a nap minden percében mozogni szeretne. Hihetetlenül élénk, örökmozgó, igazi minden lében kanál. Korán felül, hamar kezd csúszni-mászni és járni. Úgy mozog, mint egy rakéta, s mivel kalandokra éhes, óvatosan és éberen kell rá ügyelni, ennek ellenére gyakran érhetik kisebb balesetek. Érzelmi aktivitása is fantasztikus. A szokásosnál több figyelemre, dícséretre van szüksége. Melegségre, gyengédségre, nyugalomra vágyik. A Kos-bébi nagyon mélyen alszik, van is mit kipihennie, játékokat igényel, a kényelmes, bő rugdalózók a legideálisabbak számára.

A Kos gyermek

A Kos gyermek lelkes, eleven, örül mindennek. Fantaszikus energiák feszülnek benne. Óriási kiváncsisága szüntelenül sarkallja, hogy mindent felfedezzen. Lelkesedése gyorsan lelohad, gyakran változtatja érdeklődése tárgyát anélkül, hogy bármit is alaposabban megismerne. Tehát szülei jó, ha tudják, hogy gyermekük könnyen megunhatja az új játékszert és többet rá se nézve várja a következő szórakozást. Vakmerő, energikus, sok mozgásra van szüksége. Gyenge pontja a fegyelem, nem viseli el a korlátokat. Az ésszerű szabályokat - különösen, ha belátja fontosságukat - elfogadja, de fellázad, ha ostoba és nyilvánvalóan indokolatlan regulákkal akarják visszatartani. Játszótársait szívesen irányítja, nem kell kétszer szólni, ha ő lehet a főnök. Egy Kos- gyermeknek mindenről van véleménye és ennek szívesen ad hangot. Remélhetőleg a tanulásrohamok a kellő időben törnek rá, fontos dolgozatok és vizsgák előtt. Szerencsére általában elég, ha egy dolgozata, felelete rosszul sikerül, máris mindent elkövet, hogy utolérje társait és ismét az elsők közé kerüljön. Társai között vezető egyénisége kifejezésre jut, ha hangadóra van szükség, ő lesz az. A jó eredményekért dícsérjük meg, ez szárnyakat ad neki. A kudarc nagyon hamar kedvét szegheti. Tanítsuk türelemre: a gyorsan és a jól nem mindig megy együtt.

A Kos kamasz

Szüksége van az önmegvalósításra. Ne fékezzük a lendületét, inkább támogassuk céljai elérésében. Tele van becsvággyal, és jól érzi magát a bőrében. Optimizmusa kisugárzó.

Erősségei:

 • őszinte, becsületes és hűséges barát
 • vállalkozó szellemű és energikus
 • erős akaratú és dinamikus
 • újító és merész
 • lelkes és magabiztos
 • dinamikus és gyors felfogású
 • munkaképessége és kitartása bámulatra méltó
 • a gondolatról gyorsan áttér a cselekvésre

Gyengéi:

 • heves és makacs,
 • önző és lobbanékony,
 • impulzív és türelmetlen
 • meggondolatlan és vakmerő
 • túl gyorsan akar mindent
 • nagyon konok,
 • a diplomáciai érzék, az ítélőképesség és a tekintélytisztelet teljes hiánya

A jótündérek ajándéka: fantázia, újító szellem, vezéregyéniség

Álma: megvalósítani elképzeléseit és elsőnek lenni.

 

 

KOS másképp

A Kos jegyben született, illetve Kos tulajdonságokkal rendelkező gyermekről korán kiderül, hogy markáns, erős egyéniség. Igazi akarnok, nehezen fogad el segítséget, mihamarabb a saját lábára áll, már kisgyermekként sem tűri, ha utasítgatják. Mozgékony, kedveli a fizikai kihívásokat, erős versenyszellem jellemzi. Már babaként is élvezi a kalandos helyzeteket, a változatosságot, gyakran keresi a veszélyt. A külvilág hatásaira hevesen, sokszor meggondolatlanul reagál, fejjel megy a falnak. A Kos-gyermeken mindig lesznek horzsolások, kék foltok. Nem betegeskedő típus, túlzott merészsége miatt, azonban néha balesetveszélyes helyzetekbe sodorja magát. A Kos-gyermekre nem diplomatikus alkat, sőt, céljai eléréséhez sokszor gátlástalan módszereket is felhasznál.

Jelleme egyenes, ami szívén, az a száján. Véleményét kertelés nélkül közli, függetlenül attól, hány embert sért meg vele. Szenvedélyes, tüzes temperamentumú. Képes a nagyvonalúságra, jó szociális érékkel rendelkezik, szívesen kel a gyengébbek védelmére, de nem kíméli azokat az embereket, akiket ellenfelének tart. Kezdeményező, vezetésre termett egyén. Óvodában, iskolában rendszerint ő a csoport hangadója. Könnyen dühbe gurul, ha sérelmét jogosnak véli, még bosszút is áll. Felfogóképessége gyors, de könnyen ráunhat egy-egy feladatra, még akkor is, ha annak célja már csak egy lépésre volt tőle. Érdemes valamilyen sportot űznie, sikereket érhet el általa.

Mindig az élen jár, ha egyedül végzi a dolgát azért, ha csoportosan, azért. Viszont az rendszeresen gátolhatja őt, hogy nem elég kitartó, gyakran türelmetlen. Azonban, ha megtalálja célját, esélyessé válik arra, hogy az általa választott területen, a legjobbak közé kerüljön.

Kényszerítéssel és parancsolgatással soha nem fogunk célt érni nála, mert ez agresszívvá, kötekedővé teheti. Annál kedvezőbben hathat rá valós képességeinek és teljesítményeinek elismerése, és a szeretetteljes, nyugalmas légkör. Szüksége van arra, hogy kiélhesse szabadságigényét és kalandvágyát, bátorságát bármilyen körülmények között, újra és újra próbára tehesse. Ez különösen az olyan szülők számára jelenthet megterhelő erőfeszítést, akik otthonülők, kényelemszeretők, és hajlamosak az állandó aggodalmaskodásra. Jó megoldást jelenthet, ha sportolási lehetőséget biztosítanak gyermeküknek, így energiáit megfelelő mederbe terelheti. A rövidtávfutás, a labdajátékok, az erőkifejtést kívánó sportágak bármelyike kedvére való lehet.

A Kos jegyű kislányok rendszerint szívesebben választják a fiúsabb játékokat, mint a babázást. Az olyan nőies dolgoktól, mint amilyen a kézimunkázás, a növényápolás, a gyűjtemények rendezgetése, mindkét nembeli Kos-gyerek idegenkedik, türelmüket hamar elveszíthetik. Ha arra kérik, hogy lassítson egy kicsit tempóján, annak gondolkodás nélkül ellenszegül, de kb. 18-20 éves kora körül már ráébred, hogy nem szükséges mindig felhasználni a teljes energiakészletét. Nem képes megérteni azokat, akik rendszeresen csak panaszkodnak, ugyanakkor nem tesznek semmit az előbbre jutásukért. Felnőttként is sokat vállal, teljes erőbedobással tevékenykedik és képes másokat irányítani, jó vezető válhat belőle. Környezetében nem marad észrevétlen. Aktív, mozgalmas életre vágyik, s ennek lehetőségét meg is teremti magának.


 

Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment Comment